neděle 25. prosince 2022

Richard III. aneb Lukáš I. Příkazský

Shakespeare v Dejvickém - co víc může být záruka stoprocentního zážitku?

Lukáš Příkazký v této skvělé hře odkrývá odpornou povahu Richarda III. postupně - začíná s uvěřitelnou polohou otloukánka, aby se něho časem vyvinul mocichtivý duševní mrzák. Jedna intrika a zrada střídá druhou a skrz ně se vyjevuje, jak obrovské zlo je ochoten páchat nejen na svých soupeřích, ale i na svých nejbližších. 

Typicky Dejvické je malý sekáček, který Příkazký drží prakticky celé představení. Používá ho jako vražedný nástroj, jako hřeben, zrcátko či mobil na focení selfie.  Vývoj Richarda III. pak akceleruje vtipný nápad, kdy na sebe postupně navléká části oděvů svých obětí. Z hada se pomalu mění v obtěžkaného medvěda, což skvěle předpovídá jeho finální neúspěch na bojišti.

K Dejvickému patří i spodní prádlo Príking
I ostatní role jsou zajímavé a netradičně hrané, protože Shakespeare do Dejvické až tak často nezavítá. Nejsou ale podobně dramatické a někteří herci - např. Václav Neužil - mají partii, která jen sekunduje Lukáši Příkazkému. Do této hry se také velmi dobře hodí Tomáš Jeřábek, pro něhož - zdá se mi - je přetvářka jeho druhá přirozenost. Skvělý je - jako obvykle - i junior Vladimír Polívka.  

Richard III byl mimořádně silný zážitek, letos jeden z nejsilnějších. Bylo zajímavé i vidět, jak Lukáš Příkazký touto rolí ukazuje, jak platným je členem souboru a jak skvěle zvládá role, který by si dříve člověk zcela bez diskuse spojil s Jaroslavem Pleslem (vzpomeňme si na Hamleta při Shakespearovských slavnostech). Navíc právě k němu se skvěle hodila ilustrují drobná postižení - přihrbení a kulhání dané tím, jak jedna bota má výrazně vyšší podrážku - přičemž tyto detaily nebyly více než jemná dokreslení povahy, ne samotný zdroj jeho zlotřilosti.