čtvrtek 12. března 2020

Breaking news aneb může či nemůže se to stát?

Česká národní banka (ČNB) dle interního zdroje z banky zvažuje podpořit kampaň proti pandemii stažením tištěných peněz z oběhu. Jednalo by se o přechod k bezhotovostní ekonomice pomocí stažení bankovek, tj. platidel s hodnotou 100Kč a vyšší. U zbylé hotovosti by obchodníci měli povinnost dávat mince do igelitových sáčků s dezinfekčním roztokem. Nyní se údajně řeší již jen drobnosti, například zapečetěné charitativní sbírky.

Aby se usnadnilo bezhotovostní placení a zvýšila konkurence na tomto trhu, poskytlo by dále ministerstvo financí ČR podporu novému hráči na trhu s platebními kartami. O vstup má zájem domácí kapitál z agrochemického průmyslu, a to navzdory možnému nesouhlasu s nedovolenou vládní podporou ze strany Evropské komise.

Dále centrální banka hodlá již neodkládat projekt vlastní digitální měny, o kterém se v odborných kruzích šušká již řadu měsíců. Měna by se mohla jmenovat "koin", čímž by odkazovala na korunu i koronavirus a zároveň byla mezinárodně blízká slovu "coin" (mince).

Ze strany obou dotčených ministerstev (financí a zdravotnictví) a i ze krizového štábu má projekt plnou podporu. Spustit by by se měl poté, co vláda koncem března zhodnotí účinnost aktuálních opatření.

Konkrétně lze očekávat zveřejnění 1. dubna 2020.