čtvrtek 10. září 2015

Pane krejčí, pojďte to trochu zašít!

Víkendové závody u Tachova byly v nádherném pestrém terénu, přesně jak bych očekával "tam na Západě". Žádné extrémní kopce nebo olomoucký podrost, jen občas prořízka dávající vzpomenout, že pro nohy a nožky nebude vše zadarmo. Malý mlok se zkrátka ujal pořádání velkého sousta a výsledek stál za to.
Na nedělní middle budu nicméně bez ohledu na pěkný celkový dojem vzpomínat jako na legendární houbařinu. Stavitel a i roznašeči měli strategii zašívání jak v krejčovském salónu. Už sobota, kdy se kontroly nacházely v prořízce mezi hromadami klacků, něco naznačila.

Na nedělním middlu jsem měl ve čtyřech případech obrovský problém s "mikrodohledávkou". První případ (vlevo nahoře) vypadá z mapy triviálně; v terénu jakbysmet, nicméně kámen nebyl vůbec k rozeznání. Po chvilce zmateného pobíhání se objevuje neuvěřitelně zašitá kontrola. Druhý případ (vpravo nahoře) byla ve skutečnosti kombinace skály a hustníčku. (Všimnete si zeleného proužku jdoucího přes skálu?)  Objekt, který v mapě vypadá menší než skalky o pár metrů více na SV, je v reálu výrazně větší a při postupu ze S vypadá jak součást hustníčku. 

Třetí případ (vlevo dole) byl asi nejvíce problematický; nabíhal jsem z V na bílý les, na jeho kraji byl kámen, ale kontrola nikde. Říkám si, kam ji asi strčili... zkouším jít do bílého se srovnat a nic. Zoufalý projdu zbůhdarma smrčky na Z a vida, jsou tu další kameny a u nich kontrola. Tohle vše kvůli generalizaci v prostoru, kde smrčky všechno zakrývají, k tomu navíc kvůli nepřesné poloha vzhledem k bílému lesu. (Pro elitu to nebyl problém, protože šla z J, odkud se kontrola krásně rozsvítila.)

Poslední případ (vpravo dole) byl bermudský trojúhelník, kde jsem v prostoru 40x40 metrů strávil 8 minut. Chybně jsem byl trochu níže, nicméně problém byl v tom, že oba hustníčky (na S a SZ) byly úplně odlišné průhledností a prostupností; ten na SZ byl v reálu prakticky nevýznamný a vypadal spíše jak součást bílého lesa. Navíc podrost na S byl spíše už hustníkem.

Chyby jsou samozřejmě čistě mea culpa a také sluší říci, že mapařům práci v tak pestrém lese opravdu nezávidím. Nicméně bych řekl, že stavět např. kontrolu typu "konec průseku uprostřed polomů mezi popadanými stromy" není atraktivní, spíše zvláštní. Stavitelé a roznašeči, mějte prosím rozum a nespojuje orienťák a textilní průmysl.