úterý 29. května 2012

Perný den v Perné

Asi bych to neměl říkat otevřeně a už vůbec to nepsat na bloček, ale už několikrát se Kamča zařekla, že běhy do vrchu jsou strašná rasovina a že je vlastně vůbec nemá zapotřebí. Pokaždé, když se ale objeví vhodná příležitost a když jde dokonce o nominaci na mistrovství Evropy, pak žádná vzdálenost, ani z Prahy na Pálavu, není pro její účast překážkou.

Víkendový výlet na Pálavské vrchy, konkrétně pod Stolovou horu u Perné, byl bez ohledu na nominační šance plánovaný jako výlet. Nominace se měla zúčastnit téměř kompletní vrchařská špička a vzhledem k tomu, že Kamča se letos vrchům nevěnuje, byly její šance jen na papíře. Jak by řekli fotbaloví inteligenti, před prvním hvizdem s Barcelonou sice platí skóre 0:0, ale hned po odpískání začnou opálení protihráči s nemilosrdným foukáním svíček.

Před samotným závodem se ale překvapivě ukázalo, že dvě očekávané závodnice nenastoupí a navíc ubyla i fenomenální Ivana Sekyrová, které atletický svaz doporučil netříštit přípravu na londýnský olympijský maratón. A závod byl hned o kousek zajímavější.

Přeběh přes Stolovou horu (foto: Jan Herda, behej.com)
Nominace byla postavena ve stylu nahoru-dolů ve snaze věrně přiblížit profil a podmínky tureckého Mistrovství Evropy. To se poměrně podařilo, jen víkendové ochlazení přineslo pro závodníky až příliš příznivé počasí; ideálním testem na turecké parametry by bylo jihomoravské úporné vedro, táhnoucí se až z dunajských nížin.

Kamče se podařilo v závodě celkově doběhnout na 4. místě. Pokud budou do týmu nominovány čtyři ženy, měla by se tedy začátkem července zúčastnit v barvách reprezentace mistrovství Evropy v tureckém Denizli, odkud je to jen skok na Pamukkale, svah pokrytý sněhově bílým travertinem, který připomíná kopec nebo hrad bavlny. Do té doby ale musí trochu potrénovat kopce, kde má nyní vůči ideálu určité rezervy - zcela překvapivě se běh do vrchu bez běhu do kopce neobejde.

Dětem se vyhlašování líbí, o tom není sporu (foto: Jan Herda, behej.com)
O tom, že tento výlet byl v historických rodinných análech definitivně a neodvratně prohlášen za úspěšný, rozhodl nakonec fakt, že se Kamče podařilo získat pro úterní tréninky se skupinou V.I.P. (Vysočina in Prague) tři lahve bílého z Perné: jednu za bronz v kategorii do 35 let, jednu za lidový běh a jednu losováním v tombole.