neděle 8. ledna 2012

Pětka, ne moc turbo

Chotěbořský běžecký oddíl Turbo Chotěboř uspořádal novoroční turbo-pětku. Když se řekne Turbo, mladší generace si řekne turbodiesel, moje generace si vzpomene na Turbo Pascal, v Chotěboři je to ale záruka preteku s vyladěnou organizací a spoustou tratí pro děti.

Novoroční pětka má sice 4,6 km, zato dvakrát táhlý kopeček a vražednou rovinku ulicí Železnohorská, kde na obzoru zjeví jako fata morgána linie cíle. Ale pozor, v té chvíli nespurtovat! Cíl je ve skutečnosti 500m daleko. Vzpomínám si, že když legendární Pepa Schwarz okruh vymyslel, nečekali jsme, že tak psychicky drtící a brutálně asfaltový okruh kolem benzínky si vyslouží až takovou popularitu. I když úplným vrcholem sebetrýzně je běžet okruh čtyřikrát v podobě tzv. chotěbořské desítky.

Letošní výsledky nejsou oslňující: Kamča se od svého traťového rekordu z roku 2010 16:36 vzdálila o minutu a vteřinu, já se od svého osobního rekordu z roku 2000 16:57 vzdálil o víc než dvě a půl minuty. Jen Alička se o jedno místo zlepšila - nebyla poslední, ale předposlední (aspoň si demonstrativně nestrhávala číslo jako minule). Chyběl jen mistr asfaltu Hubánek, který v roce 2000 zaběhl dokonce za 16:31.

Jinak člověk si tak nějak uvědomil, jak málo toho naběhá na asfaltu a jak mu to vlastně ani moc nechybí. Až se bude novoroční pětka odehrávat v lese, úplně mimo cesty, dá se tam 15 kontrol a nazve se to middle, pak to bude echt zahájení nového roku.