úterý 16. června 2009

Sokolnictví na Točníku

Hlavní akcí našeho víkendu v Brdech se ukázala být lekce sokolnictví na Točníku. Nejprve jsme zírali na orla Láďu, kterak líně sedí na ostrohu, kousek nad hlavami kolemjdoucích turistů. Pak ale sokolník vytáhl kuřecí nožku, zavelel "Láďo hop" a už se majestátný dravec krásně snesl na jeho rukavici. Lenost Ládi byla způsobena údajně tím, že jde na Točníku o nového dravce, kterého v teritoriu zatím znervozňují poštolky. Mají nicméně mnohem nižší lovnou výšku, takže až Láďa přijde na to, že stačí vylétnout nad ně, bude mít od dotěrné konkurence klid.

Svačinka lenivého Ládi

Poté následovaly ukázky příletů, kde sokolnická rukavice cestovala mezi návštěvníky hradu. Kromě orla skalního došlo i na sovy, na samečka a samce výra (víte, že samečka dravce je vždy o třetinu větší?), sovu pálenou, ale i na orla bělohlavého.

Zvědavý invalida Karásek se ptá: A propos, co závody? Na slaběji obsazených ale velice hezkých péžetkách ve skvostném brdském terénu Kamča v sobotu vyhrála o 2 min (porazila i členku repre B Šárku Svobodnou a juniorskou repre Ivanu Bochenkovou), v neděli ji Ivana Bochenková doběhla, doběhla proto celkově 2. Moje sobotní 6. místo znamená určitě zatím nejlepší výkon jara, zato v neděli díky střevní chřipce jsem skončil už na K2.

Alice zkouší, na co má