neděle 4. října 2020

Elegance Dejvického divadla

Náhoda přeje připraveným. Když jsem náhodně pročítal občasník Nadace Neuron, všiml jsem si mimoděk, že součásti předání Cen Neuronu bylo i divadelní představení. Představení o proslulém českém chemikovi Antonínovi Holém. Představení Dejvického divadla. Elegance molekuly.
 
I když divadlo naživo a divadlo přes bity a bajty jsou dvě odlišné disciplíny, byli jsme nadšeni. Protože shlédnout po koronapauze (a před další očekávanou koronapauzou) Dejvické divadlo a navíc na jevišti Státní opery, se počítá - a ani nevadilo, že pouze ve 2D.
Petr Zelenka se tímto představením vrátil do Dejvického divadla a návrat to byl v mých očích mimořádně povedený. Scénář kreslí příběh chemiků a léků jako cestu od zcela fundamentálního výzkumu až po řešení "problémů na tepu doby", včetně AIDS a epidemií 21. století; příběh je navzdory složitosti samotného výzkumu dynamický a skutečnost, kterou poměrně věrně postihuje, až neuvěřitelná.
Na představení byla zajímavá i přestávka, kde se potkali v diskusi Petr Zelenka, Martin Myšička a biochemik Jan Konvalinka. I zde bylo vidět mistrovství Petra Zelenky. Samozřejmě výtečný byli i klasičtí herci Dejvického  - Ivan Trojan, Martin Myšička a Zdeňka Žádníková. Skvělí byli ale i "mladé pušky" Václav Jiráček jako Donald Rumsfeld a Vladimír Polívka jako Michael Riordan z Gilleadu.

Třešničkou na závěr bylo předání Ceny Neuron Tomáši Cihlářovi z Gileadu, který je aktuálně všeobecně známý mj. díky remdesiviru. Mimochodem Tomáš Cihlář má za sebou v 80. letech i pěknou orienťáckou kariéru.