neděle 27. ledna 2013

Uzavřená otevřená nominace

Nominační kritéria na orienťácké MS 2013 ve Finsku, jak je stanovil český reprezentační tým, jsou letos nekompromisní. Pro úspěch je třeba být permanentně ve Skandinávii a v kontaktu se světovou špičkou. Pro lesní disciplíny je to pochopitelně jediný možný postup. Ale co pro sprint, kde znalost místního terénu není zásadní a jde spíše o obecné dovednosti a schopnosti?

Letošní kritéria na sprint jsou nastavena záměrně tak, aby se nedala splnit bez pozvání a aktivní účasti v reprezentačním týmu ČR. Tři z pěti sledovaných nominačních závodů jsou v rámci série NORT, kam musí být dotyčný přednominován za reprezentaci, jinak nebude startovat. (O této sérii se mimochodem loni reprezentace vyjádřila tak, že nemá smysl - je to příliš málo muziky za příliš mnoho peněz.) Pro muže i pro ženy přitom budou letos na NORT, kromě týmu A, k dispozici vždy jen dvě místa. Zvláštní je, že se na ně bude nominovat podle reprezentačního soustředění ve Švédsku, konkrétně podle dvou závodů Silva league, sestávajících z klasiky a zkrácené klasiky. Což jsou pro sprint irelevantní disciplíny. Druhým aspektem jsou samozřejmě i nemalé celkové náklady na celou sérii těchto přednominačních a nominačních závodů. 

Kritéria jsou vyjádřením legitimní logiky, že kdo nejezdí na reprezentační akce do zahraničí, nemá nárok ani soutěžit o nominaci. Dále vyjádřují strategii, že sprint bude vedlejší specializace a pro účast na ní se nebudou vytvářet zvláštní, otevřenější podmínky, i kdyby to charakter závodu umožňoval. To považuji za pochopitelné; jsme chudá země a holt si nemůžeme dovolit experimentovat právě na MS. Chápu, že je trapné, když nominovaný nepostoupí ani z kvalifikace, jako se stalo loni. Také chápu, že reprezentační tým nemá kapacity na rozvoj a hledání talentů a že chce maximálně využít existence silné a zkušené generace.

Říkám si jen: Nebylo by nicméně lepší to napsat rovnou, místo konstrukce nominálně otevřené ale fakticky uzavřené nominace? Vždyť by stačilo normálně uvést, že pro nominaci je letos nutnou podmínkou je být aktivním členem reprezentačního týmu, protože si tým nechce (nebo nemůže) dovolit účast specialistů na sprint, kteří nemají jinak zájem podstupovat skandinávskou túru. (A teď to prosím neberte jako lobování za Kamču.)
Bude zajímavé sledovat, jak se nominace bude vyvíjet, a to zejména vzhledem k tomu, že první dva nominační závody (v ČR) s velkou pravděpodobností nepoběží stejní závodníci jako poslední tři nominační závody (NORT). Bude zajímavé sledovat nominaci i z toho důvodu, že se nebude podporovat kombinace long a sprint, čímž mohou odpadnout některá zajímavá jména. (Ale detailně o záměrech jednotlivců nevím.)

Vzhledem k nominačním kritériím obecně a programu MS sprint z pohledu naší repre bude zřejmě jen "přidružená" disciplína závodu middle. Jak jsem psal výše, je to myslím pochopitelné. Dlouhodobě si ale myslím, že by se český tým mohl začít věnovat hledání, výchově a přípravě sprintových specialistů. Je to běh na delší trať, ale pokud se nenastoupí, bude nominace na sprint opakovaně jen stylem "znouzectnost". Čas, kdy si nadšenci všechny zajímavé sprinty objezdili sami, je myslím už pryč. Sprinty, ať už se nám to líbí nebo ne, budou čím dál významnější, a pokud v tomto aspektu zaspíme, pak se český Matthias Kyburz nebo Matthias Müller neobjeví.