úterý 1. září 2009

Vito Tanzi

S výjimkou household economics na tomto bločku kriticky schází jiná odvětví ekonomie. Začnu tento deficit (kdo dnes nemá deficit, že) zlehka a to osobní zkušeností s Vito Tanzim, elegantním starším živým pánem, dlouholetým šéfem Fiscal division při MMF, na nedávné konferenci International Institute for Public Finance.

Svoji přednášku začal Tanzi citátem Kryštofa Kolumba, který tak trochu charakterizuje stav současných veřejných financí (parafrázuji): "I don't know where I am, where I go, I hardly know how I got here, but what I know for sure is that the taxpayer will pay the bill." A pak nadhazoval chytlavé příměry: řádí fiskální hurikán, rozlézají se fiskální termiti. Celoživotní zkušenost mu říká: podíl 30% veřejných na celkových výdajích je maximální únosný strop; reálné trhy fungují velmi uspokojivě, finanční velmi neuspokojivě. A k otázce Friedricha Schneidera, co si počít s šedou ekonomikou: "The whole world started as a shadow economy." Starý pán byl zkrátka dobře naladěn, asi to bylo i kladným působením jeho paní, která je určitě dosti vzdálena jeho ročníku narození 1935.

Mimochodem, poměrně dobrý je v této souvislosti i citát Ronalda Reagana: "The taxpayer is someone who works for the federal government but doesn't have to take the civil service examination." Když už jsem na té odlehčené notě, nemohu na závěr neodkázat na A silly game for a bored economist z dílny Tomáše Cvrčka, absolventa IES, který je nyní Assistant Professor na Clemson University. Mně se ve hře nejvíce líbila Roy's identity.