středa 10. července 2024

Atletické tradice

Letos je to zřejmě naposledy, kdy se některá z našich děvčat účastní předprogramu Odložilova memoriálu, spadajícího do World Athletics Continental Tour.

Předprogramu se účastní jen žákovská přípravka Dukly a pak ještě vybrané kategorie a jen na vybraných tratích. Měli jsme letos tedy docela štěstí. Po roce 2017, 2020 a 2021 vyšla příležitost tentokrát na Majdu, a to konkrétně na trati 800 metrů. 
Majda zaběhla čas 2:54, kterým by mne hravě porazila při tréninku s dorostenci Kotlářky  
Kromě 800m letos Majda absolvovala řadu dalších běžeckých disciplín - 60m, 60m překážek, přespolní běh a 150m. Došlo ale i na skok daleký, skok vysoký a dokonce i na vrh 2kg koulí! (Zde - jak jsem se dozvěděl - je uměním vrhnout tak, aby byl pokus vůbec technicky uznán jako vrh a ne hod.)
 
Co se týče Alice, její hlavní disciplínou je nyní 2000m překážek, což je divácky velmi atraktivní disciplína. Na Přeboru Prahy mezi dorostenkami zvítězila a na MČR v Ostravě 8., což je super výsledek.
Fungují překážky a vodní příkop jako trénink na klády a bažiny anebo je to naopak?
Pěkný je i její nový venkovní osobní rekord 2:24.33 na 800m, který zaběhla v dubnu v Praze; její halový osobní rekord z letošního ledna je ještě o tři vteřiny lepší.