čtvrtek 6. června 2024

První. A jedno jak!

Není důležité zúčastnit se, ale nevyžlutit to a pokud možno i vyhrát. A - jak říká klasik - jedno jak.

Naše fakulta vypsala májovou běžeckou výzvu, kterou jsme si s kolegy - jako členové legendarně kompetitivního institutu - samozřejmě nemohli nechat ujít. Zásadní bylo v prvé řadě pořádně zamakat, s čímž každý z nás počítal. Jako odborník na soutěže a teorii her jsem ale věděl, že klíčové bude i využít podmínky, protože jak říká populární tričko, "samo se to neudělá".

Do not nám hrálo, že výzva obsahovala nejen běh, ale i chůzi a kolo, což nám pomohlo účinně rozptýlit soupeře a soupeřky. (Toť první lekce z volební aritmetiky.) Za další byla výzva primárně pro jednotlivce a řada lidí se nedokázala zkoordinovat - opět bod pro nás. Například běhu se zúčastnila jedna ultramaratónkyně, která zvládala v jednom týdnu závod na 100km a další víkend zase maraton; té by možná stačilo založit si i jednočlenný tým. 

Jako bývalý mladý požárník z malého města přesně vím, co v češtině znamená pojem "hasič"

Určitě nebylo vůbec náhodou, že do plnění výzvy spadla i mnou plánovaná a organizovaná pracovní cesta do Anglie, kam si členové týmu (až na mne) vzali boty a nadšeně běhali po pláži nehledě na kruté anglické počasí. 

Konec dobrý, čokoládová medaile je v kapse a už se těším na další podobnou akci; příště budu mít doufám nohy a koleno v malinko lepším stavu a budu moci přidat na váhu trochu větší porce. I když je pravda, že některé mé kilometry zaběhnuté v bažinách, kamenech a kopcích, byly solidně odpracované a koeficient zážitků mám v květnu mimořádně vysoký.