pátek 30. května 2014

Österreichischer Meisterschaft für Senioren

O víkendu věnovém eurovolbám bylo dobré krátce se podívat za humny k našemu jižnímu sousedovi. Stačilo přejet hranici v Nové Bystřici a jako mávnutí proutkem byly pangejty posekané, domečky upravené a chodníky čisté. Možná by nás to skutečně mělo táhnout do EU spíše než kamkoli jinam.

Z Jindřichova Hradce jsme vyrazili konkrétně do nedalekého (25km) Litschau, kde se konalo skromné veteránské Mistrovství Rakouska. Terén z mapy vypadal na průběžnou Českou (pardon, Rakouskou) Kanadu ve stylu okolí Zvůle, realita byla ale hodně jiná - podložka byla poměrně dost těžká, řekl bych pohraniční, typu Slavkovského lesa.
Kartenausschnit v místě, kde jsem Kamču potkal v protisměru
Úplně jsem se nezhostil příležitosti stát se veteránským mistrem Rakouska, ale možná šlo už o náběh na spálovou angínu, která během následujicího týdne pokosila většinu naší rodiny. Kamča rovněž neměla svůj den a stejně jako já zachybovala ve svahu hned na K1. Nicméně na rozdíl ode mne si domů přivezla pohár za 3. místo v elitě, čímž dala Aličce další důvod se s mamkou pochlubit paní učitelce ve školce.

čtvrtek 29. května 2014

Bratři Karamazovi

Dostojevský není lehké téma pro pondělní podvečer, kdy má člověk jen chvilku vyklonit se z roztočeného kolotoče pracovního týdne a není proto vyzbrojen na kadenci zásadních úvah o přesné hranici morálky a povahy lidského nitra. Naštěstí Dejvické divadlo si do ruských klasiků umí vložit i své nijak prvoplánové prvky, které látku odlehčí. I u Čechova jsme plesali nad dejvickými vložkami do mezírek v široké (tj. všepohlcující) ruské duši.
Fjodor Pavlovič Karamazov, zdroj všeho "karamazovství"
Netřeba chválit skvěle sehranou sestavu, která hraje tuto hru už 14 let (podle Evalda Schorma). Snad jen dodám, že díky představení se poměrně dost těším i na příležitost shlédnout Karamazovi od stejného ansámblu jako film, o němž mnozí bájí jako o jednom z nejsilnějších "filmů nového tisíciletí vzešlých z evropské pevninské části".

pondělí 19. května 2014

Nejchytřejší Čech je z IES

Blahopřeji tímto Jiřímu Šafkovi (5. ročník mgr. studia na IES) k vítězství v soutěži Nejchytřejší Čech.
Tohle je jeden z momentů, kdy se jako učitelé nemusíme vůbec stydět, že naši studenti jsou chytřejší než my...

Middle u Ralska

Na nedělní middle v podání precizního Turnova jsem se hodně těšil. Rovinatý terén s vegetačními chytáčky je můj oblíbený, navíc v každém lese s prvky vojenského újezdu se po letech strávených v Milovicích cítím jako doma. 

Jako novinku jsem si zkusil těsně před startem projít tréninkovou mapu. Dojem z terénu byl zajímavý, ač relativně přehledný a jasný les, zároveň je z něj cítit trochu militaristické nepřátelství (klacky, borůvčí). Šokující byla ale kvalita mapky; šlo o omalovánku s masivní generalizací, spíše než relevantní ukázku stylu mapování. (Podívejte se např. zde na JZ roh, již od K23-K24.) Přitom Jan Picek jako mapař této části se dalšího prostoru, který měl na starosti, zhostil dobře (alespoň co vidím z mapy z klasiky).
Hustníčkové mámení (bez kontrol) - zmapováno velmi pěkně a objekty rovněž slušné a zřetelné
Bohužel závod jsem pokazil hned na K1. I když jsem držel dobře směr přes sérii průsečků, díky naběhnutí do lese mírně nad spojnicí jsem ale šel přesně paralelně se spojnicí a když jsem se našel na jiné jámě, dostal jsem se cca 10m ke své kontrole; odtud jsem ji ale nebyl schopen dohlédnout a najít se. Dvě minuty hned zkraje člověka nepotěší. Náročnější K2 a K3 jsem zvládl v klidu a pak už to byl jen úprk do cíle, kdy mi to ale vůbec nejelo tak, jak bych si přál. Top 10 v H21B neviselo pro stárnoucího veterána až tak vysoko.

Kamče jsem dal po doběhu jedinou instrukci - jdi začátek opatrně. Což dodržela a na K3 měla 8. čas, který nebyl vůbec špatný, např. jen pár vteřin před ní byla celkově 2. Martina Zvěřinová. Zbytek závodu šla ale přespříliš opatrně a kupila další chybky. 20. místo není vizitka čistého výkonu, nicméně sebekriticky si musím říct, že pořád lepší být 20. v elitě než 24. v béčkách...

neděle 18. května 2014

Kreuzegg Classic

Namísto blátivé klasické trati nedaleko Ralska čekal v sobotu na Kamču běh na kopeček Kreuzegg (1265 mnm) ze švýcarského Bütschwillu. Nejprve následoval nenáročný výlet do okolí.
Možná dobře, že se neběží až tak vysoko
A pak už došlo na samotný závod (12 km, 750 m převýšení), kde až do 8. km byla Kamča víceméně na čele závodu. Poté ale přišla kombinace mírné krize a prudkého stoupání a propadla se na konečnou 3. pozici.
Každý švýcarský frank se bude v létě pod Matterhornem hodit
Prémie za třetí místo a pěkné dojmy z výletu určitě ale za to stály. A i já si nemůžu stěžovat, alespoň jsem v očích maminek na hřišti mohl sbírat uznalé pohledy stylu "tatínek s třemi dětmi, to je fakt machr".

pondělí 12. května 2014

Mistryně Kanady

Když se řekne Landštejn, vzpomenu si na vícedenní v roce 2002, kdy tornádo vytrhalo nedaleko od shromaždiště kus lesa, prudká bouřka převrátilo toi-toiky a náš stan katapultoval pod tíhou deště. Letošní víkend na Landštejně byl jen o kapku mírnější; v sobotu krásné letní počasí jen jako předzvěst nedělního neúnavného lijavce jak z Cimrmana.
Sobotní klasika laděna do modré
Kamče se návrat do oblasti České Kanady po víceleté pauze vydařil výtečně. V sobotní klasice sice poměrně dost chybovala, ale slušná fyzička jí i tak stačila na těsné první místo. Nedělní middle byla úplně jiná - výkon technicky precizní, ale konkurence v podobě Martiny Spurné velmi tvrdá s tím, že Martina běžela technicky famózně. Vítězství o to cennější. Každý technicky bezchybný výkon je skvělý a první místo je jen třešničkou na dortu.
Mistryně České Kanady se už těší na zasloužený dortík za víkendové double

středa 7. května 2014

Lakování narůžovo

V poslední době se v práci zabývám strategickým přenosem ekonomicky relevantních informací. Což má nečekanou výhodu v osvojení schopnosti nahlédnout různé způsoby, jakými lze komunikovat informaci, aby došlo k co nejvýhodnějšímu ovlivnění adresáta.

Poměrně pěkný příklad je podklad k EIA (posouzení vlivu projektu na životní prostředí) k Office and Shopping Parku Bořislavka na Praze 6. Jde o dokument, který má předdefinovanou strukturu (tj. je obtížné ovlivňovat pomocí hrubého výběru informací) a je založený na ověřitelných výpočtech (tj. je obtížné změnit parametry kvality informací, zejména šumu do signálů). Co nicméně lze, je práce s implikacemi z podkladových informací.

Konkrétně se v podkladu píše: "U žádné imisní charakteristicky nebylo zaznamenáno překročení imisního limitu pro průměrné roční koncentrace vlivem uvedení záměru do provozu." To nezní špatně, že? Faktické čtení, při doplnění informace o současném stavu, je nicméně následující: "Imisní limit pro benzoapyren je již překročený a naše stavba situaci dále zhoršuje." Viz zdroj.

sobota 3. května 2014

Na prvního máje

Kamčin první letošní běžecký závod byl trail v Boskovicích na 12,5km, na mírně upravené trase loňského pěkného preteku. Na hlavou duněly helikoptéry s kamerami jaké ani v Praze nemáme. Před startem vystupoval Janek Ledecký. (Toho sice v Praze máme, ale jeho dunění nevyhledáváme.)
Až překvapivě masový běh (foto: Ladislav Adámek)

Kamča zaběhla solidně, výkonem zřejmě srovnatelně jako loni. (Díky změně trati byly o 1-2 minuty delší časy než loni, ale je to jen moje dedukce.) Hezké je mediální pokrytí závodu, články (1, 2, 3) o dívčím závodě se týkají vlastně hlavně toho, nakolik se děvčata bojí slepýšů... Zúčastnil se i Hubánek, který bojoval se svým břichabolem dokonce i více než se slepýši na cestě.
Sympaťák David Svoboda předává ceny - Kamča by vsadila spíše na to, že šlo o jeho jednovaječného bratra, ale holt Svoboda jako Svoboda (foto: Jaroslav Parma)
Boskovice byly zkrátka fajn a pro Kamču znamená střibrná pozice další (že by už devátý?) vyhraný bederní pás.